Nieuwe norm voor veiligheidsschoenen vanaf 2023

Actueel -

Veiligheidsschoenen moeten als persoonlijke beschermingsmiddelen voldoen aan een Europese norm. In 2022 werd deze norm vernieuwd naar EN ISO 20345:2022. Vanaf 2023 moeten veiligheidsschoenen voldoen aan deze nieuwe norm.

De bestaande onderverdeling voor veiligheidsschoenen in drie belangrijke categorieën (S1, S2 en S3) blijft behouden, maar er worden bijkomende opties toegevoegd.

Hieronder een samenvatting van de belangrijkste aanpassingen:

SLIPWEERSTAND VAN DE VEILIGHEIDSSCHOEN

Alle veiligheidsschoenen worden standaard getest op een betegelde vloer.

Het is vanaf dit jaar daarnaast verplicht dat elke schoen met EN ISO 20345 een sliptest op wasmiddel doorstaat. Dit is een basiseis waaraan elke schoen met deze norm moet voldoen om in Europa verkocht te mogen worden. Als de schoen ook een sliptest op olie doorstaat dan krijgt deze nog een aanvullend label SR.

PERFORATIEBESTENDIGHEID

Ook de normen voor de bestendigheid tegen perforatie zijn aangepast. Zo is er nu onderscheid tussen veiligheidsschoenen met een metalen anti perforatiezool en veiligheidsschoenen met textiel of composietzolen.

Daarenboven wordt er bij de nieuwe normen ook meer rekening gehouden met de breedte van de spijker die de zool kan perforeren. Deze zullen worden benoemd met de labels L en S.

WATERDICHTHEID VAN DE SCHOEN

Om de waterdichtheid van de schoen te garanderen, zijn de normen aangescherpt. Zo zijn er schoenen die enkel een waterafstotend bovenmateriaal hebben.

Mocht waterafstotend niet voldoende zijn ? Daarvoor zijn er extra klassen in het leven geroepen waardoor je er zeker van bent dat je veiligheidsschoenen een ademend en waterdicht membraan én waterdichte stiksels hebben. Het label WR wordt vervangen door de klassen S6 en S7.

DE SLIJTVASTHEID VAN DE SCHOEN

Ook de normen voor de slijtvastheid van de schoen werden aangescherpt. Er zijn nieuwe eisen gesteld aan de stevigheid en functie van de neus van de schoen als ook aan de afwerking van de zool en de hak. Dit zal je kunnen benoemen met de labels SC en SG.

WEERSTAND VAN DE ZOOL TEGEN BRANDSTOFFEN

De weerstand van de zool tegen koolwaterstoffen behoort niet langer tot de basiseisen. Wanneer je tijdens je werk in aanraking komt met koolwaterstoffen heb volgens de nieuwe norm een schoen nodig met label FO

En wat te doen met je huidige veiligheidsschoenen?  

Veiligheidsschoenen die voldoen aan de oude norm (EN ISO 20345:2012) kunnen na het overgangsjaar 2022 nog maximaal tot en met 2027 gebruikt worden.

 

Deel deze pagina
+