Tips over het juiste gebruik van disposable handschoenen

Actueel -

Disposable werkhandschoenen zijn bedoeld voor eenmalig gebruik. Ze worden voornamelijk gebruikt in de voedingsmiddelenindustrie, reiniging, horeca, medische sector of gewoon voor hygiënische werkzaamheden. Disposable handschoenen zijn er in verschillende materialen, zo onderscheiden we nitril, vinyl, polyethyleen  en latex.

Latex, Nitril? Of toch maar Vinyl of Polyethyleen handschoenen?

Latex handschoenen
Latex handschoenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber en hebben een uitstekende tastgevoeligheid, zijn elastisch en zitten als een tweede huid om de hand. Deze disposable handschoen beschermt tegen overdracht van bacteriën en virussen, maar ze zijn minder geschikt voor het werken met chemicaliën, olie of vet. Latex handschoenen kunnen een allergische reactie oproepen, echter is dit volgens de statistieken maar bij 1% van de bevolking van toepassing.

Nitril handschoenen
Nitril handschoenen zijn gemaakt van synthetisch rubber, zijn erg comfortabel en sterker dan latex. Nitril handschoenen bevatten geen latex en zijn daarmee een goed alternatief voor personen met een latex allergie. Ze bieden goede bescherming tegen overdracht van bacteriën en virussen. Handschoenen van Nitril zijn bestendig tegen olie, vet en spatten van bepaalde chemicaliën en kunnen dus ingezet worden bij de meest uiteenlopende werkzaamheden, mits de juiste certificeringen. Let hierop! Nu ook beschikbaar met antimicrobiële werking.

Vinyl handschoenen
Vinyl handschoenen zijn gemaakt van soepel PVC, zijn minder scheurvast en geven minder bescherming. Vinyl kan een alternatief zijn voor latex handschoenen in het geval van een allergie. Daarnaast zijn Vinyl handschoenen ook bestendig tegen olie, vet en zuren en basen. Vinyl handschoenen worden wijder van het dragen, doordat ze uitrekken worden ze poreus (er ontstaan kleine gaatjes). Hierdoor zijn vinyl handschoenen niet geschikt voor medische zorghandelingen, waarbij er contact is met lichaamsvloeistoffen. Ziekteverwekkers kunnen door deze gaatjes dringen. Daarnaast zijn vinyl handschoenen niet geschikt voor het omgaan met vet voedsel.

Polyethyleen handschoenen
Polyethyleen (PE) handschoenen zijn weliswaar goedkoper in aanschaf maar de draageigenschappen zijn minder en ze gaan ook vrij gemakkelijk stuk. Deze handschoen zijn zowel links en rechts draagbaar en door de ruime pasvorm kan vrijwel iedereen deze handschoenen dragen. Zij halen niet de vereiste EN 455 norm en zijn daarom ongeschikt voor medisch gebruik. Deze handschoenen worden vaak ingezet bij tankstations of kapperszaken. Ze zijn ideaal voor het verven van haar en werken met chemische middelen.

In onderstaande tabel staan een aantal kerntaken omschreven die worden uitgevoerd met gebruik van disposable handschoenen. Voor elke kerntaak is aangeven welke handschoen hiervoor geschikt is.

Gepoederd of poedervrije handschoenen?

Latex, nitril en vinyl handschoenen zijn zowel gepoederd en poedervrij te verkrijgen. Gepoederde handschoenen zijn gemakkelijker aan te trekken en vocht en zweet wordt beter opgenomen. Gepoederde handschoenen worden vaak als comfortabeler ervaren. Echter, deze zijn niet geschikt voor de voedselindustrie. Poedervrije handschoenen die wel geschikt zijn de voedselindustrie, hebben het keurmerk “Foodgrade”. Het poeder, dat eigenlijk alleen maïszetmeel is, is de oorzaak van veel allergische reacties bij (latex) handschoen gebruikers.

Disposable handschoenen en normeringen

Niet elke handschoen is geschikt voor iedere toepassing. Daarbij is het goed te weten dat er normen en eisen gesteld worden aan handschoenen voor gebruik als PBM. Handschoenen zijn er niet alleen om medische of hygiënische redenen. Soms horen handschoenen het lichaam te beschermen, bijvoorbeeld tijdens het werken met een zaagmachine, maar ook tegen chemicaliën, zuren en bijtende producten. De Europese Richtlijn 89/686/EEG is heel duidelijk en verdeelt persoonlijke beschermingsmiddelen in drie categorieën CE markeringen:

CE-markering

  • Categorie 1: geschikt voor lichte werkzaamheden met beperkte risico’s. Deze handschoenen bieden slechts een beperkte bescherming.
  • Categorie 2: geschikt voor werkzaamheden met middelmatige risico’s zoals bijvoorbeeld mechanische risico’s.
  • Categorie 3: geschikt voor werkzaamheden met onomkeerbare en dodelijke risico’s. Hieraan moeten handschoenen voldoen indien er risico is op contact met lichaamsvloeistoffen.

De NEN-normering geeft aan tegen welke specifieke gevaren de handschoen bescherming biedt. De meest voorkomende normeringen en bijbehorende gevaren zijn:

  • EN 388: mechanische risico’s
  • EN 374: chemicaliën en micro-organismen
  • EN 407: hitte en vuur
  • EN 420: algemene vereisten
  • EN 421: bescherming tegen ioniserende straling en radioactieve besmetting
  • EN 511: bescherming tegen kou

Medisch gebruik = Europese norm EN 455

Handschoenen voor medisch gebruik moeten voldoen aan de Europese Norm EN 455. Deze norm bepaalt o.a. de kwaliteit en eigenschappen van medische handschoenen. Dit omvat zaken als de afmetingen, scheurvastheid, eiwit- en poedergehalte, en materiaalveroudering. Worden de handschoenen ook gebruikt met de primaire bedoeling de gebruiker (en niet enkel de patiënt) te beschermen, dan is ook de norm EN 374 van belang. Deze norm bepaalt o.a. de prestatie-eisen en de weerstand tegen penetratie en permeatie van chemicaliën en/of micro-organismen.

Hoe vind ik de juiste maat?

Het gebruik van de juiste maat van handschoenen zal het draagcomfort en de tastzin optimaliseren. De breedte meet u met een meetlint of liniaal boven de duiminzet en onder de vingers.

 

Hoe doe ik (medische) handschoenen aan?

  1. Neem een handschoen uit de dispenserdoos.
  2. Trek de handschoen aan de linker- of rechterhand aan, totdat deze mooi past in de handpalm.
  3. Trek de manchet van de handschoen goed tot over de pols aan.
  4. Herhaal dezelfde procedure voor de andere hand.
  5. Controleer of de handschoenen naadloos passen.

Hoe trek ik (medische) handschoenen weer uit?

  1. Neem de buitenkant van de manchet vast en vermijdt daarbij contact met de huid en trek de handschoen binnenste buiten uit.
  2. Vouw de uitgetrokken handschoen tot een prop en hou deze vast in de nog gehandschoende hand.
  3. Schuif met twee schone vingers tussen de pols en de binnenkant van de manchet
  4. Trek zo de manchet naar beneden en wikkel deze rond de vastgehouden prop van de andere handschoen. Deponeer zo beide handschoenen samen in een afvalcontainer of -zak.

latex handschoenen uittrekken

 

Coronavirus – Stay healthy and act safe

Als uw adviespartner informeren wij u graag over extra hygiëne maatregelen ter preventie en inperking van het coronavirus en over artikelen die specifiek tijdens deze coronacrisis goed bruikbaar zijn. Hier hoort het gebruik van disposable handschoenen ook bij. Bestel eenvoudig via orders@dirksenbv.nl. Bellen kan ook: 088 – 200 6200

Deel deze pagina
+